Túra- és útibeszámolók gyalogosan, futva és kétkeréken.

Zsolti a hegyről

Zsolti a hegyről

Túra Pozsony legmagasabb pontjára

Dévény és a Dévényi-tető

2022. április 03. - zsoltiahegyrol

Március második felében volt szerencsém egy kéthetes körutazást tenni északi szomszédainkhoz, érintve Szlovákia, Lengyelország és Csehország fő- és nagyobb városait.
Pozsonyt, Krakkót és Prágát gondolom sokaknak nem kell bemutatni, számomra is örök emlék marad mindhárom, mégis úgy gondoltam, hogy a talán kevésbé ismert, különlegesebb helyszíneket mutatnám be néhány rövid írás keretein belül.
Utazásom első állomása Pozsony volt, ahol a városnézés mellett több szabadtéri programot is beterveztünk, ezek egyike volt a Dévényi vár és a Dévényi-tető (Devínska Kobyla) megmászása.

img_20220317_071602.jpgKilátás a Dunára Dévény várából

Dévény 1946 óta Pozsony városrésze, így helyi járattal is megközelíthető, elég felszállnunk a 29-es buszra az SNP híd lábánál és 20perc múlva már kint is vagyunk. A buszjegy 90 cent és a szinte minden megállóban megtalálható sárga automatákból vásárolható.
A kiruccanás kellemes délutáni programnak is beilleszthető egy délelőtti városnézés, vagy akár egy pozsonyi várlátogatás után, ahogy azt mi is tettük.

img_20220314_065312.jpgSNP híd, Pozsony

A buszról leszállva pár perc séta után eljutottunk a vár alatti parkolóig, útközben egy miniállatkert mellett is elhaladtunk, mely kisebb gyermekkel érkezőknek külön érdekes lehet.
Magát a várat nem lehet eltéveszteni, egy nyolcvan méter magas mészkőszirten magasodik a település fölé, a Duna és a Morva folyók torkolatánál.

img_20220314_113624.jpgA Morva torkolata

A dévényi várhegy már a római korban is védelmi funkciókat töltött be a Limes Romanus őrhelyeként.
Később a történelmi Magyarország ás a Kárpát-medence nyugati kapujának számított, itt lépett ugyanis a Duna először magyar területre.
Természetesen legenda is kötődik a várhoz, mely szerint egy ifjú lovag és egy apáca szerelme itt ért tragikus véget, mikor egy sikertelen szöktetési kísérlet során balszerencséjükre a várba menekültek, és további menekülési út híján a Dunába vetették magukat üldözőik elől.
Ennek alapján nevezik a vár jellegzetes, különálló tornyát Apácatoronynak.

img_20220317_072614.jpgKilátás a várból, a bástya bal oldalán az Apácatorony

A belépő a várba 3 euró volt, de egyes internetes források szerint forgalmasabb napokon többet is elkérnek.
Mindenesetre, ha valaki nem szeretne befizetni, akkor is érdemes kívülről, a Duna-parton körbejárni a várhegyet, ugyanis alulról nézve is gyönyörű, impozáns látványt nyújt, továbbá egy rövid sétát tenni a Morva partján, esetleg bringára pattanva körbetekerni a környéket a vár tövéből induló kerékpárúton.

img_20220314_113750.jpgA vár látképe a Duna parton sétálva (előző nap, szikrázó napsütésben, sajnos zárva volt)

Megéri azonban belépőt váltani, ugyanis a lenyűgöző várfalak és tornyok mellett, csodálatos kilátás nyílik a Dévényi-kapura, Dévényre, és a meredeken fölé magasodó Dévényi-tetőre egyaránt.

img_20220314_111534.jpgKilátás a Dévényi tetőre

Utóbbit terveztük aznapi kiruccanásunk következő állomásának, így a várlátogatást és egy könnyű ebédet követően neki is vágtunk a dévényi templomtól induló piros túraútvonalnak.
Szerencsénkre az időjárás is kicsit megenyhült és elállt a nap első felét végigkísérő markáns, hideg szél.
Három és fél kilométer gyönyörű, de meglehetősen kaptatós emelkedő következett, nem adta könnyen magát a tető. Közben helyenként pár csepp eső is szemerkélt, hátráltatva a haladásunkat.
Nem is érdemes azonban sietni, az itteni erdő számos ritka állat- és növényfajnak ad otthont, lépten-nyomon ismeretterjesztő táblákba botlunk.

img_20220317_073246.jpgA csúcs felé félúton...

Szegény "Doki" is épp egy megfázással küzdött, így az első pár kilométeren ő sem foglalta imába a nevemet, de úgy gondolom, hogy amit fent találtunk, utólag mindenképp megérte.
A Dévényi-tető 514 méteres magasságával Pozsony legmagasabb pontja, a Kis-Kárpátok első magaslata.
A hegytetőn állított kilátó pedig egy elhagyatott légvédelmi bázis területén fekszik, így a természeti értékek és a nagyszerű pozsonyi körpanoráma mellett egy igazi urbex élménnyel is gazdagodtunk.

img_20220317_073530.jpgKilátó a Dévény-tetőn

img_20220317_074443.jpgPozsony látképe a kilátóból, az időjárás sajnos nem volt a barátunk...

Legnagyobb kihasználtsága idején a bázis bunkerei 16 légvédelmi rakétának adtak otthont, 1996 óta azonban üresen áll, a természet elkezdte visszafoglalni.
Napjainkban leginkább a kirándulók, bringások (és a pozsonyi graffitisek) kedvelt úti célja.

img_20220317_075106.jpgAz egyik üresen álló rakéta-hangár

Visszafelé a kicsivel hosszabb aszfaltos úton gyalogoltunk le a sárga jelzésig, majd azon átvágva, a már ismert piroson értünk vissza Dévénybe, tíz kilométerre bővítve ezzel a megtett távot.

img_20220317_073350.jpgVidám szakasz a Dévényi-tető alatt :)

Összefoglalásként, mindenkinek jó szívvel tudom ajánlani Dévényt és a körülötte magasodó hegyeket, aki szeretné egy kis természetbeli kikapcsolódással fűszerezni pozsonyi látogatását, illetve érdemes lehet önálló úti célként is meglátogatni a Kárpátok nyugati kapuját.



 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoltiahegyrol.blog.hu/api/trackback/id/tr917794889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.04.03. 20:12:20

A várban nincs külön kiállítás?
Mintha úgy rémlene. 1999-ből....

zsoltiahegyrol 2022.04.04. 08:31:15

@gigabursch: Nem tudom. Elméletileg van azt hiszem, de most nem volt nyitva. Hétköznap voltunk, rossz időben, illetve renovációs munkák is folynak, lehet emiatt sincs.
A várkapu mellett viszont épül valami épület, de még csak az alapok vannak kiásva.
süti beállítások módosítása